Wietrzenie szklarni z poliwęglanu
Uprawa roślin w szklarni z poliwęglanu pozwala wydłużyć okres wegetacyjny, dzięki czemu można ją rozpocząć wcześniej niż w gruncie i uzyskać obfite zbiory. Najczęściej uprawianymi gatunkami są pomidory i papryka. Oba rozwijają się najlepiej w temperaturze 18-27 stopni w dzień i 16-20 stopni nocą. Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie temperatury mogą zaszkodzić uprawom: z kwiatów nie zawiążą się nowe owoce, a zielone owoce nie dojrzeją, albo będą zdeformowane, nie nadające się do zjedzenia. Równie ważna jest wilgotność powietrza. Jej nadmiar jest doskonałą pożywką dla chorób grzybowych, co pociąga za sobą konieczność stosowania środków ochrony roślin i podnosi koszty uprawy, przez co pogarsza jakość plonów.
Kluczem do utrzymania normalnych temperatur i dobrej jakości powietrza w szklarni z poliwęglanu jest prawidłowa wentylacja: pozwala usunąć nadmiar ciepła i wilgoci i utrzymać stałą temperaturę w szklarni. W obliczu ocieplającego się klimatu niezbędne staje się zamontowanie okna dachowego do szklarni z poliwęglanu, ponieważ wietrzenie tylko przez otwieranie drzwi może okazać się niewystarczające. W przypadku szklarni dłuższych niż 6 m, okien dachowych powinno być więcej.
Okno dachowe do szklarni z poliwęglanu wyposażone w automatyczny otwieracz termiczny ułatwia dostęp powietrza do szklarni samoczynnie - to bardzo wygodne rozwiązanie dla posiadaczy szklarni, którzy w ciągu dnia nie mogą otworzyć okien.
Automatyczny otwieracz termiczny to cylinder napełniony żelem, który pod wpływem rosnącej temperatury zwiększa swoją objętość i tym samym podnosi ramę okna do którego jest przymocowany. W ten sposób, gdy temperatura w szklarni przekroczy około 25 stopni C to okno, przy którym zamontowany jest otwieracz, uchyli się samoistnie, chroniąc rośliny w szklarni przed przegrzaniem. Może być stosowany zarówno przy oknach dachowych jak i bocznych, w dowolnych modelach szklarni z poliwęglanu.
Warto również pamiętać o tym, że przegrzewany poliwęglan (w czasie upałów, temperatura wewnątrz szklarni może osiągać nawet 70 stopni) może stracić swoje właściwości i będzie się szybciej utleniać, a w konsekwencji pękać.