
Jak zadbać o szklarnię po sezonie?
Warunki panujące w szklarni przez cały sezon, czyli wysoka temperatura i duża wilgotność, sprzyjają nie tylko wzrostowi roślin, ale również rozwojowi bakterii, wirusów, pleśni i grzybów.
Pod koniec sezonu, w pierwszej kolejności, należy dokładnie uprzątnąć pomieszczenie, wynosząc na kompost resztki roślinne (jeśli rośliny nie chorowały) oraz materiał użyty do ściółkowania (słomę, trociny lub zrębkę). Resztki roślin pozostawione na zimę w szklarni zwiększają ryzyko pojawienia się chorób i szkodników w kolejnym sezonie. Włókninę używaną do ściółkowania należy wyrzucić.
Bardzo ważne jest wyczyszczenie doniczek, wiaderek i narzędzi (przede wszystkim sekatora i nożyczek). Trzeba z nich usunąć zaschnięte fragmenty ziemi i roślin, a następnie umyć. Narzędzia tnące można przetrzeć denaturatem. Należy również zdjąć, odkazić i wysuszyć wszystkie podpory i sznurki. Umyte przedmioty można przechowywać w szklarni.
Ważne jest również wyczyszczenie stołów i półek z resztek organicznych. Już zimą - w czasie odwilży - mogą pojawić się na nich ślimaki nagie (np. pomrowik plamisty), które rozpoczynają żerowanie nawet przy 2°C. Dodatkowo, powierzchnie stołów i półek można zdezynfekować środkami na bazie alkoholu.
Konieczne jest umycie szklarni z nagromadzonego pyłu, mchu i resztek pozostawionych przez ptaki. Zewnętrzne ściany szklarni warto najpierw spłukać samą wodą, aby przy dalszym myciu nie uszkodzić poliwęglanu. Do mycia ścian najlepsze jest mydło potasowe oraz miękka szmatka lub gąbka.
Kolejnym krokiem jest odkażenie gleby i konstrukcji szklarni wraz z wyposażeniem. W tym celu można użyć granulowanej siarki, którą kupuje się w sklepach ogrodniczych. Odkażanie siarką najlepiej przeprowadzić, gdy w środku jest co najmniej 10 stopni, ale lepiej, jak jest cieplej.
15 gramów siarki wystarcza na metr sześcienny pomieszczenia. Przed odkażaniem warto zwilżyć powierzchnię gleby i ściany szklarni.
Granulki wsypuje się do metalowego pojemnika, podpala i zostawia w zamkniętej szklarni. Wydzielający się z niej dwutlenek siarki jest toksyczny dla szkodników i chorobotwórczych grzybów, ale także dla ludzi i zwierząt domowych, dlatego siarkowanie należy przeprowadzać ze szczególną ostrożnością i nie wchodzić w trakcie zabiegu do szklarni. Przy siarkowaniu szklarnię należy zamknąć na 24 h, a następnie wietrzyć przez kilka dni.
Siarka ma właściwości zakwaszające, dlatego po zabiegu należy zastosować wapno, aby podłoże wróciło do pożądanego pH. Po rozsypaniu wapna, glebę należy przekopać na głębokość 15-20 cm. Po upływie 5-6 tygodni warto zasilić ziemię granulowanym obornikiem lub kompostem. Na tak przygotowanym podłożu można rozpocząć wysiew nasion na warzywa zbierane wczesną wiosną.
Jeśli w szklarni znajduje się system automatycznego nawadniania, należy zamknąć zawór doprowadzający wodę i usunąć ją ze wszystkich elementów. Należy również zdemontować przed zimą elementy znajdujących się na zewnątrz szklarni: sterownika, reduktora ciśnienia oraz filtrów.