Jakie warzywa można uprawiać w szklarni zimą?
Warunki panujące zimą w szklarni pozwalają również na uprawę warzyw. Nasiona odpowiednio dobranych gatunków warzyw (tzw. ozime) wysiane w październiku lub listopadzie pozwolą na zbiór wczesnowiosenny, a nawet zimowy.
Aby ozima uprawa warzyw miała szansę powodzenia, konieczne jest odpowiednie przygotowanie miejsca pod wysiew.
Szklarnia powinna być umyta i zdezynfekowana, a gleba powinna być odkażona, wyrównana i odpowiednio zasilona (obornikiem granulowanym lub kompostem) po uprawie w sezonie wiosenno-letnim.
Najczęściej w ten sposób uprawiana jest cebula ozima i czosnek ozimy. Dodatkowo, jako warzywa na wczesny zbiór, wysiewane jesienią, można uprawiać wczesne odmiany marchwi, rzodkiewki, pietruszki naciowej i kopru.
Ci, którzy zrobią rozsadę jeszcze we wrześniu i przesadzą ją do szklarni w październiku będą mogli spodziewać się zbiorów w zimie! W taki sposób można uprawiać sałaty, rukole, kapustę pekińską i jarmuż.
Aby uprawa warzyw w zimie się udała należy zapewnić roślinom dwie rzeczy: wilgotność gleby i bezpieczną temperaturę w nocy.
Warto do szklarni wstawić dwie czarne beczki z wodą, które posłużą jako podręczny magazyn wody, a nagrzane w dzień będą oddawać temperaturę w nocy. W czasie dużych mrozów należy, dla dodatkowego bezpieczeństwa, przykrywać rośliny białą agrowłókniną.
Uprawa warzyw w zimie jest znacznie mniej pracochłonna niż w sezonie, ponieważ nie trzeba usuwać chwastów (rosną bardzo wolno), podlewać wystarczy raz na 2 tygodnie, a nawozić nie trzeba w ogóle.
Dodatkowo, warto posadzić kilka pędów malin (razem z częścią korzenia), które są doskonałe jako dodatek do zimowych herbat. W płytkich naczyniach można posadzić po kilka rozłogów mięty a niebawem ukażą się pędy i pokryją listkami, które można wykorzystywać nie tylko do herbat, ale również do wielu różnych potraw.