Lun Fix
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Pomidory - co warto wiedzieć?

Blog Lun Fix
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Skąd się wziął pomidor w naszej kuchni?

 

Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa. Roślina ta znana była przez wieki głównie mieszkańcom współczesnego Meksyku, ale także Peru, Ekwadoru i Boliwii. 

Kiedy Hiszpanie osiedlili się w Ameryce Południowej traktowali pomidory wyłącznie jako roślinę ozdobną. Obawiali się, że mogą być trujące, a dodatkowo zniechęcająco działał nieprzyjemny zapach liści.

W połowie XVI w., kiedy okazało się, że pomidory są nie tylko bezpieczne, ale również smaczne, zaczęto je uprawiać i sprowadzać do Europy. Najpierw rozpowszechniły się w Hiszpanii, Portugalii, Francji i Włoszech, gdzie do dziś stanowią składnik wielu potraw narodowych. 

Do Polski pomidory sprowadziła królowa Bona, ale popularność zdobyły dopiero po II wojnie światowej, kiedy pojawiły się importowane z krajów obozu socjalistycznego przeciery i koncentraty pomidorowe.

W języku Azteków pomidor miał nazwę tomatl, co oznaczało “spuchnięty owoc”. W wielu językach europejskich ta nazwa pomidora weszła do użycia na stałe w nieco zmienionej formie (ang. tomato, hiszp. tomate).

Polska nazwa pomidor pojawiła się w XIX wieku i pochodzi z języka włoskiego, gdzie brzmi pomodoro. Początkowo pisane było pomo d’oro, co oznaczało złote jabłko i wiązało się z żółtym kolorem pomidorów (czerwone odmiany pojawiły się później).

 

Co warto wiedzieć o pomidorze?

Pomidor (Lycopersicon esculentum) to roślina z rodziny psiankowatych, spokrewniona z ziemniakiem, papryką i bakłażanem. Z punktu widzenia botaniki jest owocem, ponieważ powstaje z kwiatów i zawiera nasiona. Zastosowanie kulinarne wskazuje jednak na to, że jest warzywem.

Pomidor ma wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych. Za jego najcenniejszy składnik uważa się jeden z najsilniejszych antyoksydantówlikopen. Jest to organiczny związek chemiczny zaliczany do karotenoidów.

Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne oraz - ze względu na ograniczanie ilości szkodliwych wolnych rodników - również przeciwnowotworowe

Likopen zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Pomaga w usuwaniu szkodliwego cholesterolu LDL z krwi, czym zmniejsza ryzyko udaru lub zawału.

Likopen może odgrywać również istotną rolę w leczeniu niektórych rodzajów niepłodności. Dieta bogata w likopen wskazana jest w przypadku mężczyzn, u których występuje przerost prostaty.

Likopen ma korzystny wpływ na stan skóry. Aktywuje syntezę prokolagenu i chroni włókna kolagenowe przed mikrouszkodzeniami. Jednocześnie zwiększa naturalną odporność skóry na działanie promieniowania UVA i UVB.

Oprócz powyższych właściwości korzystnie wpływa wzrok (hamuje zniekształcenie plamki żółtej w oku, która warunkuje poprawne widzenie) i wspomaga leczenie cukrzycy (ułatwia przyswajanie glukozy czym normuje poziom cukru w organizmie).

W trakcie obróbki cieplnej ilość likopenu wzrasta nawet trzykrotnie w porównaniu z ilością w pomidorach surowych, dlatego warto robić zupy, soki, przeciery i keczupy.

Poza likopenem pomidory są też bogatym źródłem witamin: C, z grupy B, A, K, E oraz pierwiastków: potasu, magnezu, miedzi, cynku, wapnia i żelaza, które wpływają na prawidłowe działanie organizmu na wielu poziomach.

 

Które odmiany pomidora wybrać do uprawy w szklarni?

Bardzo wiele różnych odmian można z powodzeniem uprawiać w szklarni, ale przy wyborze odmiany należy wziąć pod uwagę do jakiej wysokości dorasta (czy zmieści się w szklarni) i jakie ma wymagania uprawowe i czy jest odporna na choroby. Warto też zwrócić uwagę do czego będą wykorzystywane pomidory.

Pomidory malinowe - różnią się kształtem i wielkością owoców, charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem. Najbardziej ulubiony przez konsumentów ze względu na słodko-kwaskowaty smak i mięsistość. Charakterystyczną cechą malinówek są mocne szypułki. Często tak silnie trzymają się owoców, że trudno je od nich oderwać. 

Pomidory koktajlowe - małe, okrągłe lub podłużne, czerwone, żółte, pomarańczowe, ciemnoczerwone a nawet ciemnobrązowe. Są słodkie i soczyste. Najlepiej jadać je na surowo, jako dodatek do sałatek, szaszłyków i koreczków, idealnie nadają się też do dekorowania potraw.

Pomidory rzymskie, śliwkowe - średniej wielkości, intensywnie czerwone, jędrne i słodkie. Bez gniazd nasiennych, prawie nie zawierają pestek. Mają dość grube ścianki i łatwo odchodzącą skórkę. Sprawdzą się jako dodatek do pizzy lub spaghetti. Przygotowane w słoikach, w całości, bez skórki, są idealne na zimę do zup i sosów. 

Pomidory typu "bawole serca" - wydają bardzo duże owoce (200-600g) o charakterystycznych pręgach na powierzchni i kształcie przypominającym serce. Mają delikatny, słodki i bardzo soczysty miąższ, dlatego najczęściej stosuje się je do sosów i przecierów. 

Pomidory gargamele - owoce są wydłużone i spłaszczone u nasady, ale mogą  mieć również nieregularny kształt. Są bardzo soczyste, ale nie wodniste (po ich przekrojeniu miąższ pozostaje zwarty i nie wypływa z niego woda). Mają bardzo wyrazisty smak i zapach. Znakomite do sosów i na zupy. Ze względu na ich wielkość, można je przyrządzać faszerowane czy nadziewane.

Pomidory paprykowe -  o nietypowym, lekko wydłużonym kształcie, przypominającym paprykę. Mocno czerwone, soczyste, jędrne, bez gniazd nasiennych. Świetne na zupy, przeciery, keczupy i sosy.

Pomidory San Marzano - nazwa pochodzi od miejscowości we Włoszech. Są mięsiste, prawie bez pestek, mają wydłużony kształt i intensywny czerwony kolor. Zachowują swój kształt podczas obróbki cieplnej, dlatego idealnie nadają się do słoików w całości, bez skórki. Znakomicie nadają się również do suszenia i marynowania.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl